Workshops rakustook

Een bijzondere buitenactiviteit op een prachtlocatie.

Wat?
Raku is een van oorsprong Japanse stookmethode waarbij de temperatuur van de oven in korte tijd wordt opgevoerd naar 1020 graden C. De werkstukken worden vervolgens met speciale tangen uit de hete oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor een craquel√© ontstaat. Na korte tijd aan de buitenlucht te zijn bloot gesteld worden de werkstukken geplaatst in zaagseltonnen. De ton wordt goed afgesloten, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat.. Hierdoor dooft het vuur en ontstaat er rook. Deze rook dringt in de craquel√© en daar waar geen glazuur is opgebracht.  Op deze plaatsen wordt het werkstuk donkergrijs tot zwart. Na circa een half uurtje kunnen de werkstukken uit de ton en kan het roet er worden afgepoetst

Raku betekent vreugde, geluk en ongedwongenheid.

Waar?
De workshop raku bestaat uit 2 delen. Een dagdeel handvormen in mijn werkplaats en een dag buiten stoken volgens de raku-techniek. Dit vindt plaats op het erf rondom mijn atelier. 

Wanneer?
Data dagdeel 1 (dus het vormen van de werkstukken) in overleg. Het is handig om dit ca 3 a 4 weken voorafgaand aan de stookdag te plannen. De werkstukken moeten namelijk drogen en vervolgens biscuit gestookt zijn voordat ze raku gestookt kunnen worden. 

Data dagdeel 2: De stookdag is meestal in een weekend van 10.00 tot ca 16.00 uur. Ook dit jaar hebben we weer een aantal zaterdagen waarop raku gestookt gaat worden. Informeert u gerust naar de mogelijkheden. 

Aanmelden voor Rakustoken is tot nader bericht niet meer mogelijk.

Klik hier voor de cursusvoorwaarden. 

Terug naar het overzicht: Cursus/Workshop