Workshops klei/keramiek

Workshop klei

Het gaat om workshops klei van 2 à 3 uur voor groepen die zich aanmelden. Hoe de groep is samengesteld maakt niet uit; vrienden, collega’s, families, ouderen, kinderen, mensen met een handicap of van alles door elkaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat
We werken met een aantal basistechnieken welke geschikt zijn om in een relatief korte tijd een leuk resultaat te creëren. Op deze manier is het ook voor mensen die nog nooit met klei gewerkt hebben aantrekkelijk om mee te doen. De groep kiest vooraf voor een techniek, waar vervolgens een ieder mee aan de slag kan gaan. Zo is het mogelijk om een beeldje te boetseren, een schaal te maken met behulp van een mal of het decoreren van een inmiddels biscuit gebakken product. Uiteraard kan de inhoud van de workshop in gezamenlijk overleg vooraf worden vastgesteld en indien wenselijk een vervolg krijgen. Een groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 personen.

Kosten
De kosten van een workshop zijn €12,50 per persoon per uur. Dit is inclusief materialen, koffie/thee en stook.

Waar
Locatie: Mijn atelier “De Rode Schuur” te Norg

NB: Een aantal keren per jaar organiseer ik in samenwerking met collega kunstenaar Jessica Lelieveld workshops Rakustoken. De exacte data en tijden worden op mijn website bekend gemaakt. Voor meer informatie zie deze website of neem contact met mij op. Aanmelden voor Rakustoken is tot nader bericht niet meer mogelijk.


Workshop Raku
Een bijzondere buitenactiviteit op een prachtlocatie.

Wat?
Raku is een van oorsprong Japanse stookmethode waarbij de temperatuur van de oven in korte tijd wordt opgevoerd naar 1020 graden C. De werkstukken worden vervolgens met speciale tangen uit de hete oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor een craquelé ontstaat. Na korte tijd aan de buitenlucht te zijn bloot gesteld worden de werkstukken geplaatst in zaagseltonnen. De ton wordt goed afgesloten, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat.. Hierdoor dooft het vuur en ontstaat er rook. Deze rook dringt in de craquelé en daar waar geen glazuur is opgebracht.  Op deze plaatsen wordt het werkstuk donkergrijs tot zwart. Na circa een half uurtje kunnen de werkstukken uit de ton en kan het roet er worden afgepoetst

Raku betekent vreugde, geluk en ongedwongenheid.

Waar?
De workshop raku bestaat uit 2 delen. Een dagdeel handvormen in mijn werkplaats en een dag buiten stoken volgens de raku-techniek. Dit vindt plaats op het erf rondom mijn atelier.

Wanneer?
Data dagdeel 1 (dus het vormen van de werkstukken) in overleg. Het is handig om dit ca 3 a 4 weken voorafgaand aan de stookdag te plannen. De werkstukken moeten namelijk drogen en vervolgens biscuit gestookt zijn voordat ze raku gestookt kunnen worden. 

Data dagdeel 2: De stookdag is meestal in een weekend van 10.00 tot ca 16.00 uur. Ook dit jaar hebben we weer een aantal zaterdagen waarop raku gestookt gaat worden. Informeert u gerust naar de mogelijkheden. 

Aanmelden voor Rakustoken is tot nader bericht niet meer mogelijk.

Kosten?
De kosten voor dagdeel 1: € 30,00 incl. materiaal, biscuitstook. De kosten voor dag 2: € 55,00 incl. glazuren, stook en excl. lunch.

Waar?
De locatie voor de raku is Brinkstraat 1 in Norg

Terug naar het overzicht: Cursus/Workshop